23 de maig 2016

Recorregut embARCA't: "Així era El Terreno".

Inici del recorregut a la plaça Gomila. 
Fotografia: Catalina Loshuertos.
El passat dissabte 21 de maig  ARCA organitzà un recorregut cultural titulat:“Així era El Terreno”, dirigit per l'historiador i divulgadorXavier  Terrasa.

Fou un recorregut cultural amb imatges històriques d'un dels barris de Palma amb major projecció internacional durant el passat segle XX.

El recorregut es basava en un estudi històric, el qual serà publicat breument per a tots els amants de El Terreno. 

El recorregut de El Terreno començà a la plaça Gomila (que durant la Segona República rebé el nom de Cortes Constituyentes) i explicarem l'evolució d'aquesta zona, destacant les seves construcciones més antigues, com és el cas del castell de Bellver (segle XIV), el Llatzaret (1656-1696), les desaparegudes cases de s'Aigua Dolça (1738?), Can Vilella o Son Catleret (1777) i la finca de El Terreno (1784?), on entrarem a dins per parlar de la Institució Natzaret, creada a 1924 i vigent a l'actualitat.

Entrada al parc de la Quarantena,
antic llatzaret (segle XVII).
Fotografia: Tòfol Arbona.
Des d'aquesta terrassa a la rada del Corb Marí, parlarem de les cases de sa Portassa i de les famíles que han viscut a la zona, on destacarem els banys de Can Barbarà (1917).

Parlarem de la plaça Gomila com a espai neuràlgic de la barriada, creada a finals del segle XIX per donació d'aquesta família que residia a Cuba. Al voltant d'aquí es creà l'Hotel Villa Victòria (1910) en terrenys de Son Sabater i l'Hotel Mediterráneo (1923) sobre la finca de Can Barra d'Or, propietat de la família Maroto Coll.

Posteriorment, vendria la sala de festes Tito's (1935) creada per Antoni Carbonell i de fama internacional a partir de 1955, gràcies a Antoni Ferrer. I al seu voltant hi hauria el Bar Mónaco (1940-1973), regentat per Bartomeu Gual Truyols i Magdalena Seguí; el Bar Torres (1941-1973), regentat per Joan Torres Garau i el seu fill Bartomeu Torres Salvà; el restaurant El Patio (1945-1985), regentat per Marcos Pomar Escalas i Joana Gasser i el qual tingué una gran fama internacional. 

Finca El Terreno o Can Rubert,
actual Fundació Natzaret.
Fotografia: Tòfol Arbona.
Parlarem de negocis desapareguts o vigents a l'actual carrer de Joan Miró (el qual ha tingut diferents noms durant la seva història: Carretera d'Andratx, Alfons XIII, 14 d'abril, Calvo Sotelo i l'actual). Al numero 110 hi hagué l'hotel pensió Hiller (anys'30), al numero 100 el Bar Can Damià (anys'50-60), al numero 79 o 81 el Col·legi Sant Lluís Gonsaga (anys'40 fins a 1964), al numero 78 la primera farmàcia de El Terreno (1917), fundada per Domingo Femenies Pont i en funcionament actualment, al numero 72 l'antiga drogueria, regentada per Antrònia Beltran i Concepció Oliver, al numero 62 la perruqueria Picornell (1928), regentada per Miquel Picornell i Francisca Abraham i finalament, al numero 58 la Societat Instructiva Bellver (anys'20 fins a 1936), associació cultural que dinamitzà la barriada i que fou tancada durant l'alçament militar de les tropes franquites.

Posteriorment, anarem fins a la parròquia de la Nostra Senyora de la Salut, construïda a partir de 1870 i ampliada a 1926 amb una façana d'estil neobarroc, obra de Guillem Forteza Pinya. Poguerem visitar el seu interior i entrar a la vicaria, on es conserven peces liturgiques d'especial interès artístic i patrimonial. 

Per últim, finalitzarem el recorregut a la cantonada dels carrers Infanta i Bellver per parlar del Fogó dels jueus i la matança que hi hagué a l'any 1691.