7 d’oct. 2015

ARCA organitza una conversa en defensa del Monument de sa Feixina.

Àngels Fermoselle, Jaume Serra, Pere Nicolau, Antoni Sbert,
Cristòfol Sbert, Mercè Truyols, Pere Ollers i Miquel A. Lladó.
Fotografia: Benet Bohigas.
Per aportar arguments a favor de la conservació del monument des dels distints punts de vista: 1: Històric, 2: Arquitectònic, 3: Educatiu, 4:Memòria col·lectiva.

Entre el públic que omplí el local d’ARCA hi havia persones de Santa Catalina, Es Jonquet, Son Armadams,... i alguns d’ells estan recollint signatures perquè volen que Cort rectifiqui.

Participaren :

Pere Nicolau, arquitecte, i Toni Sbert, arquitecte municipal que creuen que el monument una vegada despullat dels símbols i escrits ha guanyat molt en qualitat i és d'important valúa arquitectònica. Va comparar, igual que Toni Sbert com a Itàlia també s’han conservat elements arquitectònics racionalistes despullant-los de simbolismes ideològics.

Jaume Serra, Historiador que va crear el Museu de l'Educació  i va parlar de la gran errada que suposa esborrar la memòria i les empremptes de la història. Va dir que si se destruís el monument seria un afegit a la llista d'imperdonables destruccions de patrimoni.

Mercè Truyols, expresidenta d’ARCA que explicà la importància del racionalisme, corrent a la que s’adscriu el monument, com a corrent arquitectònica que arribà a l'illa des dels moviments culturals de la resta d'Europa

Miquel Àngel Lladó, escriptor que recordà el concepte de Patrimoni i la importància de no caure a les mateixes errades intentant esborrar el passat.

Cristòfol Miquel Sbert, historiador que ha investigat sobre la guerra Civil a Mallorca i va recordar com un oncle seu va morir a l’enfonsament del Baleares i que els joves allistats eren innocents.

Cels Calviño, geògraf i professor de primària que considera que un monument com el de sa Feixina permet explicar a les sortides escolars el drama de la guerra i la història real.

Cort ha d’obrir un procés seriòs de diàleg amb la ciutadania
ARCA ha aportant suficients arguments com perque l’Ajuntament de Palma obri un procés seriòs de diàleg i participació real. Sense imposicions i decisions prèvies.

Aquest debat ha servit per donar més forces a la nostra entitat ja que els arguments i el diàleg són els millors actius de l'autèntica democràcia.

El monument està despullat de qualsevol simbolisme i originalment. Aquest es va construir baix subscripció popular per  recordar unes víctimes mallorquines. Avui és un monument contextualitzat i nuu de qualsevol símbol ofensiu i és un clam contra les guerres i les dictadures. I això es va aconseguir per unanimitat!

Desmuntar o destruir monuments per motius ideològics, no és propi d’una societat que vol aprendre del passat.