12 de febr. 2015

ARCA celebra el seu sopar anual i lliura els Premis Conservació i Destrucció del Patrimoni Cultural

Membres d'ARCA amb representants de les
candidatures premiades
Sopar Anual ARCA.
Premis Conservació i Destrucció del Patrimoni Cultural
Celebrat ahir 11 de febrer de 2015, on els socis i simpatitzants d'ARCA pogueren votar les candidatures al Premi Conservació del Patrimoni Cultural, on l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Illes Balears (AAFB) fou la més votada, que participava conjuntament amb el Centre d'Història i Cultura Militar de Balears i Els Calderers.

Respecte a les candidatures al Premi Destrucció del Patrimoni Cultural hi hagué un empat de votacions entre l'intents de destruir Can Bibiloni i la degradació del Fortí d'Illetes, que participava amb l'ocupació pública de les terrasses de Palma. 

Per finalitzar l'acte, hi hagué un parlament del president d'ARCA, Pere Ollers Vives

Amigues i amics,

Teodoro Pou (Centre d'Història i Cultura Militar de Balears),
Miquel Àngel Riera (Associació d'Amics del Ferrocarril
de les Illes Balears) i Xavier Marquès (Els Calderers).
Gràcies en nom de la Junta d’ARCA a totes i tots per la vostra assistència i participació en aquest Sopar anual que cada any es converteix en una cita ineludible.
ARCA vos dóna les gràcies, una vegada més, a totes les persones col·laboradores i amigues, persones que estimau el patrimoni cultural. Salut cordialment als premiats d'avui: l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Illes Balears, el Centre d'Història i Cultura Militar de Balears i la finca Els Calderers.
A través d'aquests companys i companyes faig arribar la nostra salutació a totes les organitzacions, grups o empreses que treballen a favor del patrimoni cultural.

Conservar i mantenir el llegat cultural de Mallorca és un objectiu irrenunciable d'ARCA però també de tota la societat, és a dir, de tothom.

En l’any 2014 les nostres actuacions sempre han estat amb la finalitat de la conservació del patrimoni cultural. Per exemple, i sense ànim exhaustiu:

  • A La protecció del Jonquet hi hem dedicat molts d'esforços, després del judici i la Sentència que vàrem ajudar a guanyar seguim amb un PEP protecció inadequada contra el qual hem al·legat. Ara el Pla torna a ser al punt de partida...
  • L'ARE de Santa Catalina no rep la suficient empenta per part de l'Ajuntament de Palma. Hi insistim i hi continuam fent feina.
  • Continuam demanant la protecció del Port del Molinar, que no és sinó la protecció d'un barri de Palma i del passeig ciutadà més transitat.
  • Hem dut a terme al·legacions -amb cert èxit- relatives al Projecte d'autovia Llucmajor-Campos per protegir al màxim els elements patrimonials que hi romanen.
  • Hem fet una intensa campanya de protecció del Conjunt Escultòric de Josep Llimona al Cementeri de Sóller amb un èxit rotund perquè ha retornat l'escultura. Ara és necessari continuar per demanar-ne la conservació adequada.
  • Hem participat amb multitud de procediments per exigir la protecció del patrimoni: la Llei urbanística, el Reglament urbanístic, l'Avanç del PGOU de Palma, etc
  • Hem demanat, amb un treball i estudi fets a consciència, amb ajuda d'una col·laboradora experta, la protecció del Conjunt Històric de Cartoixa de Valldemossa de forma que el Consell de Mallorca delimiti millor i hi posi directrius d'intervenció clares i adequades.
  • Tenim iniciada la campanya de protecció d'una peça única del patrimoni industrial ciutadà, Can Bibiloni, tema en el qual, només per la protecció de façanes ens trobam el mur d'incomprensió format entre tècnics, l'Ajuntament i la inactivitat del Consell de Mallorca.
  • Preocupa vivament el problema de la conservació i protecció dels Convents i Monestirs i els seus arxius i patrimoni moble de gran valor històric, artístic i etnològic. El cas de Sant Jeroni ne's paradigmàtic. Hem activat els procediments del Consell de Mallorca amb una resposta desigual. Hem exigit al Bisbat que actuï cosa que ha iniciat però també amb enorme lentitud.
  • Hem liderat el debat sobre la protecció dels Convents i Monestirs en desús.

Mostra de temes pendents d'altres anys són:
    1. Deixadesa de Can Weyler, Can Serra, Can Fàbregues.
    2. Inactivitat en la protecció del Molí des Castellet (Calvià).
    3. L'Ajuntament no actua decididament en el Centre històric de Palma pel que fa a l'ocupació d'espais públics.
    4. Protecció del patrimoni originari de “Sa Nostra (amb importants col·leccions de monedes, arqueològica, pintura, etc) a càrrec del Consell de Mallorca.

En matèria d'organització interna, 2014 ha estat un any singular. La nova seu social al Carrer de can Oliva dóna molt de joc i hi hem dut a terme ja molts d'actes i exposicions. Vos convidam a visitar-la asiduament i a participar de les activitats.

Amigues i amics, com sempre dic, els vostres esforços (quota, emails, extensió de l’acció, voluntariat, manifestacions, etc) no són debades; serveixen per a mantenir ben vives les expectatives del nostre patrimoni. I això –amb èxits i fracassos- vos ha d’omplir de satisfacció, sense caure en la complaença, perquè hi ha molta feina per fer. I hem de multiplicar els esforços i mantenir ben viva la societat civil.

Aturem els peus a tota la gent que destrueix el patrimoni cultural! Marginem la incultura i l’incivisme!

Enhorabona a les candidatures al premi “Conservació del Patrimoni 2014” el seu exemple ens estimula. Coratge i ànims a tothom per continuar!

I, finalment, deixau-me, donar les gràcies a tots els qui heu col·laborat amb aquest acte, punt de trobada anual que impulsa tot un Any d'activitat.

Pere Ollers Vives

President d'ARCA