30 de maig 2014

ARCA demana una vegada més la conservació in situ de determinats elements del Camp de Fútbol del Mallorca conegut ara com a Lluís Sitjar.

ARCA vol que es mantingui in situ la porta amb l’escut del camp de fútbol del Mallorca i les finestres de les taquilles, per conservar el record visual d’una part recent de la història ciutadana.


Davant l’aprovació d’un projecte de demolició per executar subsidiàriament l’Ajuntament de Palma, ARCA demana a l’Ajuntament que conservi la porta amb l’escut i les taquilles com a record visual d’una part de la nostra història.

ARCA ha fet arribar aquesta petició des de l’any 2011 als responsables municipals. 

Conservar la porta i la imatge de les finestretes de les taquilles i perquè no, la referència topogràfica dels quatres punts de córner, ajudaria a conservar la memòria d’una part de la nostra història real.
Sigui quin sigui el destí final d’aquest espai, la nostra proposta és perfectament compatible ja que es pot integrar en qualsevol projecte.

ARCA proposaria que en lloc del nom de Lluis Sitjar es recordàs pel nom amb el que tothom es sent reconegut el de Camp de Fútbol del Mallorca, no oblidem a més la històrica competició entre la gent del Mallorca i la del Balears. 

Denominació del Club
El club esportiu Mallorca es va fundà l’any 1916 amb el nom de Alfonso XIII Fútbol Club. Més tard, el Rei Alfons XIII li va concedir el títol de Reial Societat.Va ser l’any 1931 quan es va canviar el nom del Real Societat Alfonso XIII pel de Real Club Deportivo Mallorca

El camp de fútbol
El camp on jugava el Mallorca primer era a un altre indret de Ciutat. Va ser l’any 1945 quan s’inaugurà Es Fortí, el camp que avui es coneix com a Lluís Sitjar.

Hi ha llocs a les ciutats, que tothom coneix. Està bé quan els temps obliguen a la seva desaparició, conservar qualque vestigi que ens ajudi a recordar aquella fita ciutadana.

La nostra proposta no costa doblers, tan sols aporta sensibilitat. Esperam que ara d’una vegada per totes, s’acepti aquesta proposta.

28 de maig 2014

ARCA comença el cicle de visites a la Llotja i al seu terrat

Gabriel Barceló dirigeix les seves explicacions als assistents
ARCA va començar ahir dia 27 de maig un cicle de visites a la Llotja i al seu terrat, després de l'èxtit aconseguit a l'any passat, on més de 250 persones assistiren a les nostres visites.

Aquesta any i gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears, tornem a oferir aquesta activitat per a totes aquelles persones que vulguin conèixer els secrets i virtuts que s'amaguen darrera aquesta joia del gòtic civil.

L'activitat que oferix ARCA consisteix en una introducció amb imatges que es du a terme a la nostra seu. Un cop finalitzada aquesta, feim un recorregut fins a la Llotja i finalment un cop arribats allà, feim una volta exterior i fianlment entram al monument i pugem per la torre de Santa Catalina fins al terrat de Llotja i baixem per la torre de Sant Joan.
Terrassa de la Llotja

Les properes visites programdes seran dijous 27 de maig i dijous 5 de juny a les 17'00 hores. El punt de trobada és la seu d'ARCA, situada al carrer de Can Oliva, 10 Baixos (cantonada la Rambla).

Inscripció prèvia, places limitades

Contacte: 971 71 95 31 o arcainforma@arcapatrimoni.net

Fotos: Marina Batinic. 

23 de maig 2014

ARCA organitza la cultura gastronòmica a les Illes Balears

Mar Jordi i Diana Ferreira.
Foto: Benet Bohigas.
ARCA va organitzar ahir dijous 22 de maig una jornada cultural i gastronòmica titulada “La cultura gastronòmica a les Illes Balears”, conduïda per l'enòloga Mar Jordi i la cuinera Diana Ferreira.

Un viatge imaginari a través de la Mediterrània per les diferents illes que conformen les Balears, unint producte i gastronomia junt al vi que es produeix a cada illa. Realitzarem un maridatge atractiu entre plats típics de la cuina balear i els seus vins.

L'activitat cultural tenia com a finalitat donar a conèixer els productes i vins de temporada de la nostra terra. 

Degustació gastronòmica.
Foto: Benet Bohigas.
A continuació presentam la proposta que s'oferí per aquesta jornada cultural i gastronòmica:
Entrant: Menorca
Trempó d’espàrrecs de marge amb verat
Vi: Binitord blanc de bodegues Binitord

Principal: Mallorca
Coca de tomàtiga i herbes de Mallorca
Vi: Rosat 110 de vins Nadal

Postres: Eivissa/Formentera
Greixonera amb crema de formatge i cireres
Vi: Vi de licor de bodegues Can Rich


22 de maig 2014

ARCA i GOB s'oposen a que desaregui l'hort-jardí de Can Vallès (Deià).

Hi ha alternatives viables i menys impactants a la construcció d'un aparcament.

ARCA i el GOB han tengut coneixement de les obres que s'estan duent a terme a l'hort-jardí d'una casa catalogada amb el nom de Can Vallès, situada al carrer Arxiduc Lluís Salvador de Deià.

L'objectiu de les obres és la intenció de l'Ajuntament de dotar de places d'aparcament per a vehicles privats al centre de Deià.

La propietat de Can Vallès ha signat dos acords en el temps que condemnen a convertir l'hort-jardí en aparcaments. Una solució a un problema real (la manca d'aparcaments) que té però altres alternatives viables, menys impactants i que no impliquen una oposició frontal de la majoria de veins i veïnes del poble que veien en aquest jardí la possibilitat de tenir-hi una espai lliure d'ús públic.

Aspectes patrimonials

L'immoble de Can Vallès presenta unes carecterístiques arquitectòniques d'interessant tipologia i prova d'aquest interès el tenim en un expedient d'incoació de protecció de regim local que data de l'any 1973.
La fitxa de catàleg de l'Ajuntament de Deià, on es troba protegit aquest bé cultural, fa referència als seus tres cosos arquitectònics: cos principal, cos secundari i torre, però també parla d'un hort-jardí situat a la part anterior de la casa, com a espai o àmbit important i de referència. I és que Can Vallès no s'entèn sense el seu hort-jardi i el seu hort-jardí, tampoc s'entendria sense Can Vallès. Ambdós espais, foren concebuts per romandre l'un devora de l'altre i qualsevol canvi o alteració que es vulgui dur a terme, romp amb l'harmonia paisatgística i cultural que s'ha conformat en aquest espai. 

ARCA i GOB demanen la paralització de les obres i la protecció de l'hort-jardí.

Per aquest motiu, l'hort-jardí de Can Vallès és interessant que sigui inclòs dins l'àmbit de protecció de l'immoble.

L'eliminació d'aquest espai verd en ple centre de Deià, per substituir-ho per uns aparcament és un desproposit, que fa malbé a la imatge de la localitat i de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Culural de la Humanitat.

ARCA i GOB han demanat al Consell de Mallorca que un tècnic del Consell de Mallorca es dirigeixi fins a Can Vallès de Deià i aturi els treballs que s'estan duent a terme. És important pensar i recuperar aquest espai verd que forma part d'un conjunt arquitectònic i cultural ampli.

També han sol·licitat que s'inicïi un expedient d'incoació perquè l'hort-jardí de Can Vallès sigui catalogat a l'igual que el seu immoble.

Concentració

Demà divendres a les 18h veinats del poble han convocat una concentració al davant de les obres per exigir la paralització de les obres i la preservació d'aquest indret.

20 de maig 2014

Visites completes a la Llotja


ARCA torna a organitzar el programa de visites a la Llotja i al seu terrat.
Després de l'èxit de l'any passat, on més de 250 persones pogueren guadir dels espais més intims de la Llotja i degut a la demana social existent, repetim aquest programa gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears.
Els informem que les dates disponibles per dur a terme la visita a la Llotja i al seu terrat seran els següents dies:
- Dimarts 27 de maig a les 17'00 hores.

                 VISITA REALITZADA
- Dijous 29 de maig a les 17'00 hores.

                 VISITA REALITZADA
- Dijous 5 de juny a les 17'00 hores.

                PLACES ESGOTADES
Punt de trobada: Carrer de Can Oliva, 10 Baixos (Palma).
Preu socis d'ARCA i estudiants:  5 euros.
Preu no socis d'ARCA:                  8 euros.

Inscripció prèvia, places limitades.

18 de maig 2014

Recorregut embARCA't: “Sencelles: història i patrimoni”.

Jordi Llabrés Sans,
cronista oficial de Sencelles
ARCA va realizar ahir dissabte 17 de maig un recorregut embARCA't titulat “Sencelles: història i patrimoni”, dirigit pel cronista oficial de Sencelles Jordi Llabrés Sans.

L'itinerari de la visita fou el següent:

- Parròquia i Museu parroquial.
- Rectoria, on poguerem gaudir de tres peces dels pintors del S. XVI, els Llopis.
Carrer Major, on poguerem veure diferents exemples d'arquitectura popular.
- Convent de la Caritat: Casa-museu de la beata Francinaina Cirer (1781-1855). 

Més informació sobre la figura de cronista:


16 de maig 2014

Conferència de l'arabista Juan José del Valle a ARCA

Juan José del Valle i Jan Hekking,
representant d'ARCA Llegat Andalusí
Ahir dijous 15 de maig va tenir lloc a la seu d'ARCA una conferència que duia per títol "La formación del principado Denia-Baleares y la odisea de los mallorquines Banu Ganya", a càrrec de l'historiador i arabista Juan Jose del Valle, qui presentà el seu darrer treball, "Memòries del mallorquí" publicat en català per l'Institut d'Estudis Baleàrics.

L'acte fou presentat per Jan Hekking, representant d'ARCA Llegat Andalusí.

El modernisme a Sóller en estat d'observació

Escultura del cementiri de Sóller
ARCA ha pogut comprovar que elements que formen part del modernisme a Sóller, es troben en un precari estat de conservació.

Sóller és la segona localitat de Mallorca, després de Palma, on més exemples d'estil modernista podem localitzar.

Aquesta població que forma part del paratge de la serra de Tramuntana, atreu a milers de turistes anualment, deguts als seus atractius culturals, entre ells el modernisme.

ARCA ha pogut fer un passeig per aquesta localitat hi ha constatat que hi ha una sèrie d'elements que necessiten ser restaurats, per tal de vetllar per la seva correcta conservació i la imatge de la localitat.

Drac del jardí de les Hespèrides
de Can Torrens
1. A la Casa de Can Torrens, situada a l'avinguda de Cristòfol Colom, a escasos metres de la plaça de la Constitució hi ha un excel·lent treball de ferro, probablement realitzat pel mestre ferrer Manuel Carrascosa. En aquesta casa trobem “El drac del jardí de les Hespèrides”, el qual es troba molt deteriorat, a l'igual que un detall de la barrera, on han caigut una sèrie de fulles que s'enfilaven per la columna.

2. Al cementiri de Sóller podem trobar diferents testimonis d'un patrimoni mal conservat. Hi ha ferros que decoren les tombes que es troben rovellats o han perdut els seus elements ornamentals. Tenim exemples d'epigrafies de les tombes que presenten un síntoma de degradació amb el perill que es pugui perdre la informació escrita i escultures que mereixen ser restaurades, degut a la seva vàlua artística i cultural.

3. Les Barreres de ferro potser són els elements més vistosos i amb major exposició pública, degut a que es troben devora del carrer. Per exemple a la casa de Can Cera, situada a la carretera MA-11, número, 4, podem observar com aquestes no s'han pintat des de fa molts anys i com un fil de ferro amb pues impotjora la seva imatge. ARCA voldria proposar a l'Ajuntament de Sóller, que no deixi aparcar als vehicles a algunes barreres que es troben a la Gran Via, degut a la seva bellesa artística.
Detall del voladís de la Casa Vernella


4. La Casa Vermella de l'Alqueria del Compte, presenta el seu voladís en un estat de conservació bastant lamentable i amb el perill de caure. És una de les cases més singualrs i significatives de Sóller i cal vetllar per la seva correcta conservació.

15 de maig 2014

Reunió del Forum Civil de Patrimoni

Andreu Horrach i Pere Ollers, president d'ARCA.
Ahir dimecres 14 de maig l'Associació per a la Revitlització dels Centres Antics (ARCA) va reactivar el Forum Civil de Patrimoni, on diverses entitats de l'àmbit del patrimoni cultural de Mallorca participen, per tal de crear un marc de debat i intercanvi d'opinions en relació a la seva conservació i preservació.
En la reunió celebrada ahir, va venir convidat Andreu Horrach, Cap de Servei de Foment d'Ocupació del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Ens parlà sobre "Programes d'insercció laboral en l'àmbit de la recuperació del patrimoni cultural".

10 de maig 2014

Visita a l'antiga Casa de la Missió

Beni Aguiló, conduint la visita a l'interior de la Missió.
Ahir, divendres 9 de maig ARCA va organitzar una visita a l'antiga Casa de la Missió de Palma, fundada a l'any 1736.

La visita fou dirigida per la historiadora de l'art Beni Aguiló i l'interiorista de l'ESD Christian Huarcaya, qui el dia anterior ja ens havien oferit una xerrada a la seu d'ARCA.

Poguerem veure l'església del segle XVIII, magníficament decorada i la part coventual, on a la sagristia es troba una magnífica calaixera, una de les peces mobiliaries més interessants de Mallorca.

9 de maig 2014

ARCA denúncia actes vandàlics en un escut històric

Foto: Miquel Àngel Escanelles
ARCA ha pogut tenir coneixement d'un atac vandàlic que ha sofert l'escut que es troba a la façana de l'immoble històric conegut com a Can Morell de ses Caputxines, situat al carrer de les Caputxines, 11 (Palma). Aquest casal es troba catalogat per l'Ajuntament de Palma. 

Aquest escut és únic en el seu genere, tal i com es pot apreciar no presenta la identificació de cap família, perquè quan es va vendre la casa a l'any 1898, els antics propietaris, els Amer de Montaner reclamaren l'escut amb les armes. Però degut a que aquest era la pedra clau de l'arc,  no va poder ésser desmuntat, llavors s'esborraren les armes i els florons de la corona del marquès.

ARCA demana un esforç i compromís a l'Ajuntament de Palma per acabar amb aquests actes vandàlics

ARCA troba que s'hauria de fer un esforç de seguretat i concienciació per part de l'Ajuntament de Palma i més ara que la ciutat pretèn ser candidata a Patrimoni de la Humanitat.

ARCA ha demanat, mitjançant un escrit, a l'Ajuntament que la pintada apareguda a l'escut de la façana del carrer de les Caputxines, 11 de Palma sigui eliminada amb els protocols d'intervenció adients i que efectui una major vigilància en aquesta zona al voltant del covent de les Caputxines, la qual presenta infinitat de pintades vandàliques en façanes d'edificis històrics.

Cicle cultural dedicat a l'antiga Casa de la Missió de Palma

Beni Aguiló i Christian Huarcaya.
Foto: Alberto Huarcaya.
ARCA va començar ahir dia 8 de maig el cicle dedicat al convent de la Missió, que du per títol “L'antiga Casa de la Missió de Palma”.
 
En el dia d'ahir varem dur a terme una conferència a càrrec de l'interiorista de l'ESD Christian Huarcaya i la historiadora de l'art Beni Aguiló.

El cicle continuarà avui amb una visita al convent de la Missió per part dels mateixos protagoniestes.

Visita al convent de la Missió. Avui divendres 9 de maig a les 18'30h a la seu d'ARCA, carrer de Can Oliva, 10 Baixos. 

8 de maig 2014

“La cultura gastronòmica a les Illes Balears”

Dijous 22 de maig a 20,00h.

La cultura gastronòmica a les Illes Balears”.

Dirigit per l'enològa Mar Jordi i la cuinera Diana Ferreira.

Lloc: Seu d’ARCA. Carrer de Can Oliva, 10 Baixos.

L'activitat cultural pretén donar a conèixer els productes i vins de temporada de la nostra terra.

Durant el transcurs de l'activitat es serviran i oferiran vins de les Illes Balears maridats amb receptes de temporada.

preu: 18€

*Inscripció prèvia, places limitades.

(971 71 95 31 o arcainforma@arcapatrimoni.net)

7 de maig 2014

ARCA demana que la pescateria de la plaça de Pollença es conservi

Donam suport a la iniciativa social sorgida al municipi amb el nom de “tèntol per la pescateria”.

“La pescateria” ha resistit fins avui conservant viva la memòria de la gent del poble que sabia que era allà on les dones venien el peix duit des del Moll i Cala Sant Vicenç.

Ja es va cometre un error urbanístic de primera magnitud, al nostre judici, permetent la construcció d’un edifici d’estètica aliena a la plaça just davant el portal de l’església, ben a prop de “la pescateria”. Recordam la polèmica per la retirada de la fonteta i el temps que s’ha tardat en reubicar-la més o manco, al lloc original.

Ara no s’ha de cometre una segona errada. Aturem, pensem, recuperem la pescateria, les pedres de l’interior on s’estenia el peix i conservem la memòria i l’estima pel nostre patrimoni més humil.

6 de maig 2014

ARCA segueix atent a l'estat de conservació de l'era des Camp Mar

Detall de l'era des Camp de Mar. Foto: Michel's.
ARCA ha pogut seguir l'estat d'evolució en el qual es troba l'era des Camp de Mar, descoberta durant el transcurs d'unes obres de desbrossament durant el passat mes de març i que l'Ajuntament d'Andratx va decidir protegir cautelarment, després de la denúncia presentada per ARCA, dia 20 de març.

Els testimonis orals ens confirmen que hi va haver una era

ARCA ha pogut tenir coneixement, de les diferents al·legacions presentades per la part propietària d'aquests terrenys, els quals al·legen que no es tractaria d'una era, sinó d'un marge. Segons diversos testimonis orals, de persones i familiars que treballaren a l'antiga possessió des Camp de Mar, ens han constatat que aquesta estructura s'utilitzava com era. 

ARCA demana al Consell de Mallorca que es pronuncïi al respecte i catalogui aquest element

Àrea etnològica des Camp de Mar. Foto: Michel's.
ARCA ha demanat al Consell de Mallorca que s'involucri amb aquest cas i que catalogui i preservi aquest conjunt etnològic, pel seu interès especial i perquè són les úniques restes històriques que es conserven de l'antiga possessió des Camp de Mar.

Segons marquen les directrius del Pla Territorial de Mallorca (PTM) aquest element s'hauria d'incloure al catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament d'Andratx i amb un àrea de protecció adient, degut a que trobem un conjunt etnològic prou important, constituït per l'era, molí d'aigua i safareig.

ARCA veu amb preocupació l'estat del mur de l'era, on caldria dur a terme mesures que consolidessin aquest element i el seu parament, per tal d'evitar que aquest pugui caure.