20 d’ag. 2013

ARCA insisteix: els marges destruïts a la zona de can Borras (Port d'Andratx), s’han de restaurar

Cal recordar que les marjades formen part del paisatge de la serra de Tramuntana

Interpel·lam a l’Ajuntament d’Andratx i al Consell de Mallorca

La nostra entitat ha pogut tenir coneixement de les excavacions i destrucció d’un conjunt de marjades que s’estan duent a terme a una zona anomenada can Borras (Port d’Andratx), situada concretament al polígon 13 parcel·la 154. En aquests moments s’està obrint un camí a una zona boscosa.

ARCA ha pogut avaluar la zona afectada per aquestes obres i el dany que s’ha dut a terme a unes marjades de la zona, el qual és considerable degut a l’obertura d’un camí.

ARCA ha demanat a l’Ajuntament d’Andratx i al Consell de Mallorca que actuïn i aclarin dubtes

ARCA demana a les administracions competents que aclarin una sèrie de dubtes i que actuin en favor del patrimoni

1. Si el camí que s’està obrint al pla de Son Llarg presenta llicència.

2. Que si aquest no presenta cap tiupus de llicència o no es recogeix al projecte, que l’obra sigui paralitzada immediatament.

3. Que es restaurin les marjades esbucades amb un portell que delimiti el camí, sino no seria raonable atorgar el final d’obra.

4. Que el camí presenti una amplada màxima de 2’50 metres.

ARCA demana si el camí obert figurava al projecte i si s’han vinculat a informes d’impacte mediambiental

L’obertura d’un camí en una zona declarada com ARIP boscós i amb un conjunt de marjades d’alt nivell etnològic hauria de presentar diferents informes i avaluacions d’impacte paisatgístic i mediambiental. Per aquest motiu ARCA, torna a reiterar la seva incredibilitat davant aquest projecte que presumiblement no s’està duent a terme tal i com estava projectat.


Cal recordar que les marjades formen part del paisatge de la serra de Tramuntana, llavors és la responsabilitat de les institucions competents en matèria de patrimoni històric vetllar per la seva conservació de cara a que la declaració universal no es vegi mermada per actuacions d’aquest tipus.