10 de set. 2012

ARCA demana la paralització del projecte del polígon a la zona de Son Podè


Interessants elements culturals, que no desaparèixer

ARCA ha estat al corrent de les mobilitzacions ciutadanes que hi hagut en contra de la intenció que té l’Ajuntament d’Andratx d’urbanitzar un polígon a la zona de Son Podè. Un espai d’interès ambiental i on es troben elements d’importància històrica i cultural com les cases de Son Podè, situades al carrer Galicia, 31 i ja documentades a la segona meitat del segle XIX. També, cal destacar que en aquesta zona hi ha elements etnològics de gran interès patrimonial com una sínia, un safareig i una sèquia.

Cal que l’Ajuntament d’Andratx pensi en la viabilitat d’aquest projecte, ja que la seva construcció permetrà que un polígon s’instal·li dins el poble i serà un problema per la convivència tranquil·la dels veïnats.

Des del punt de vista mediambiental i patrimonial suposarà una perdúa irreperable, on es perdrà una zona que conserva els valors culturals i paisatgístics del que fou en un temps aquesta localitat del ponent de Mallorca. Cal recordar que Andratx, ja ha deixat perdre molt de territori i patrimoni durant les darreres dècades, llavors creim que aquesta seria una oportunitat magnífica per protegir i potenciar un espai com el de Son Podè, per mostrar el que fou aquesta localitat. Si l’Ajuntament d’Andratx acepta dur endavant aquest projecte, serà una nova oportunitat perduda.

Protecció urgent del patrimoni etnològic que es troba a Son Podè

ARCA ha demanat a l’Ajuntament d’Andratx que aturi la intenció d’urbanitzar un polígon a la zona de Son Podè i que catalogui les cases de Son Podè, la sínia, el safareig i la sèquia que es troben al voltant d’aquestes cases, tal i com marca el Pla Territorial de Mallorca, que obliga als ajuntaments a protegir el patrimoni etnològic per via dels seus catàlegs municipals.