10 d’oct. 2011

Vª visita agrària del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana a la finca des Verger (Esporles)

El passat dissabte 8 d’octubre ARCA organitzà la cinquena visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana. L’interès d’aquest programa es basa en fomentar la marca Producte Local i mostrar d’a prop els valors culturals i paisatgístics de la serra de Tramuntana.

La cinquena visita es dugué a terme a la finca de es Verger (Esporles) que produeix oli d’oliva i vi ecològic. Ambdós productes s’elaboren en petites quantitats, però amb una excel·lent qualitat per una empresa familiar, on al seu capdavant figura Miquel Fullana.

La marca es Verger presenta el distintiu de denominació d’origen (DO) i ha rebut nombrossos premis nacionals i internacionals. Els seus productes a part de ser venuts a Mallorca, són exportats a Alemanya, Suïssa i Aústria.

ES VERGER, significa hort amb flors i arbres fruiters.

La possessió va pertànyer a Francesc Valentí (1547-1563), que era cavaller i doctor de lleis i posteriorment a Arnau Soldevilla (1578) que era donzell de Mallorca. Es caracteritzà per la seva explotació ramadera (principalment ovelles), per la qual cosa se sembrava la possessió de pastures. Els conreus de la finca eren els habituals: olivars, alzinars, parrals, vinyes, garrovers, morques i forments.

L’any 1563, la finca  declarà que posseia 100 cabres i l’any 1564 declarà: 300 ovelles, 8 bous, 4 someres, 1 ruc, 1 ase, 5 braves i 3 porcs.

Als Estims de 1578 la finca era propietat d’Arnau Soldevilla dita lo Verger i es valorada en 10.000 lliures. Els seus béns mobles eren: botiga de l’oli, tafona, celler i caseta del pastor.

L’any 1677, el seu valor augmentà i fou valorada en 35.000 lliures

Devers 1860 era propietat del senyor Ramon Orlandis i la seva superfície era de 324 quarterades.

L’any 1957 fou urbanitzada per Jaume Fullana Homar a través de l’empresa Es Verger, S.L. Als anys 60 hi havia el restaurant es Verger, que en 1993 es transformà en un hotel ruaral d’alt poder adquisitiu.


Albertí i Albertí, Jaume. Història d’Esporles. Segles XIII-XVI. Lleonard Muntaner editor. Palma, 1996. pp.109-110.

Fotografies: Pep Camps.