27 de juny 2011

IIIª visita agrària del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana a sa Vinya de Can Servera (Selva)

El passat dissabte 25 de juny ARCA amb el patrocini de la Conselleria de Presidència del Govern Balear organitzaren la tercera visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana. L’interès d’aquest programa es basa en fomentar la marca Producte Local i mostrar d’a prop els valors culturals i paisatgístics de la serra de Tramuntana.

SA VINYA DE CAN SERVERA
Sembrar vinya i elaborar un vi. Aquesta és la idea que un grup de joves va tenir fa aproximadament 10 anys, els quals elaboren una marca de vi etiquetada com a Divins que s’extreu de l’antiga vinya de Can Servera, situada a 2 km de la localitat de Selva.


Un dels primers objectius d’aquest grup de joves era endinsar-se en un projecte diferent; per ells aquest projecte era recuperar el passat familiar i del petit poble de Selva, just als peus de la serra de Tramuntana, on antigament hi va haver una gran tradició vitivinícola.
Un altre objectiu molt important per a ells era donar a la terra de Mallorca el valor agrícola que es mereix. En poques paraules: defensar i estimar la terra, intentar fer uns productes d’alta qualitat, conèixer l’immens món del vi, gaudir cada dia i sobretot fer bons amics amb una bona copa de vi.
El nom de Divins sorgeix d’un concurs en què tota la gent que va voler participar va donar la seva idea del nom per als nous vins de Selva. Es volia fugir dels típics noms de lloc o personals, per això, el nom triat per a batejar aquest vins va ser: DIVINS.


VISITA A SELVA
Un cop finalitzada la visita a la vinya de Can Servera, ens dirigirem fins a la localitat de Selva on poguerem circular pels seus carrers antics gaudint del seu patrimoni històric i cultural, com és el cas de la parròquia de Sant Llorenç, que presenta dues façanes, una primitiva del segle XIV amb un portal d'arc apuntat i remat per una triple espadanya. Posteriorment, hi ha una façana del segle XVII, època en la qual es va engrandir l'edifici, que va patir un incendi a 1855 i tingué que ser reconstruït per Joan Frontera. Al front conserva una escalinata de 1639 flanquetjada per xipressos, que dóna accés al temple. Mentre que a la part posterior hi ha una torre campanar del segle XVIII. A l'interior una de les obres més destacades és un retaule del Calvari de 1459, obra de Gabriel Mòger.


També cal destacar les creus de terme de Camarata, sa Plana i Valella, les fonts públiques de Valella i Camarata i la font de rentar restaurada a l'any 1997.


Finalment, realitzarem una visita especial a l’antic celler de Can Servera (1833), on antigament s’elaborava el vi d’aquesta vinya i com a punt final, visitarem a les noves instal·lacions on s’elabora la marca de vi, Divins.


Fotografies: Pep Camps.