6 de maig 2011

Una passa més cap a la destrucció de Santa Catalina

Dimarts dia 9 (si no és abans) hi ha prevista la demolició d’un edifici singular de gairebé un segle d’existència ubicat a la cantonada del carrer d'Aníbal amb l'avinguda de l'Argentina.

Demanam al Consell de Mallorca que actuï d’urgència.

ARCA fa dos mesos que va demanar a l’Ajuntament de Palma que fes les passes necessàries per salvar-lo.

L’Ajuntament va contestar que hi havia una sentència del tribunal superior de justícia de les Balears que autoritzava la demolició per “ruina económica”. Que l’Ajuntament havia informat en contra de la demolició i malgrat en primera instància els tribunals no havien donat la raó al propietari, el tribunal superior sí ho havia fet i no hi havia possibilitat de recurs.

És de resenyar que no parlam de “ruina tècnica” ni de perill per a la seguretat, parlam de ruina econòmica: amb doblers, amb ajudes des de l’administració i una normativa adient, es podria haver salvat. Sembla que el patrimoni és el darrer interès general en ser preservat.

Sorgeixen moltes preguntes entorn a aquest fet lamentable:

· Per quin motiu l’Ajuntament des de fa més de10 anys mai ha volgut fer un pla especial de protecció per Santa Catalina malgrat les insistents peticions d’ARCA i altres entitats?
· La “ruina econòmica” es pot aplicar amb el mateix criteri a un edifici històric singular que a qualsevol altre? Es va defensar aquesta qüestió?
· Perquè la normativa urbanística dels solars de Santa Catalina que limiten amb l'avinguda de l'Argentina permet un aprofitament urbanístic major amb més altures que distorsionen el conjunt i afavoreixen la demolició d’edificis històrics? (aquest canvi urbanístic ho va propiciar l’Ajuntament governat pel PP i no ha estat tornat enrere per l’actual malgrat les nostres peticions)
· Pot Palma perdre un edifici que va ser triat com el més atractiu de l'avinguda de l'Argentina per instal·lar el ròtol commemoratiu orlat que en cara roman allà? (amb tota la càrrega de història recent, negativa, però història al cap i a la fi)
· S’han adonat els responsables urbanístics i de patrimoni que si és greu tomar un edifici històric és ferest per a la ciutat el que ho substituirà, rompent el conjunt, probablement amb més altures i sense criteris estètics que s’adaptin a l’entorn?
· És aquesta la ciutat atractiva i respectuosa amb el seu passat sense renunciar a la modernitat que volem?

ARCA demanarà avui a Patrimoni del Consell de Mallorca que actuï de urgència per aturar aquesta destrucció.