25 de gen. 2011

Seleccionades les candidatures als Premis Blanc i Negre del Patrimoni Històric de 2010

Durant el més de gener, ARCA acostuma a fer un repàs a les accions a favor i en contra del Patrimoni Històric duites a terme a la illa de Mallorca durant l’any recent acabat.

El premi BLANC simbolitza l’alabança a les accions privades o públiques a favor de la protecció o preservació del Patrimoni.

Al contrari, el premi NEGRE simbolitza el rebuig a aquelles iniciatives que han destruït o posat en perill el Patrimoni Històric

Les candidatures d’aquesta edició són les següents:

CANDIDATURES AL PREMI BLANC DE PATRIMONI

- Conjuntament a la Pàgina web “Alta Mar” de Fabián Montojo i a la Pàgina web “Possessions de Palma” de Roberto Fernández: Per la seva tasca de promoció i divulgació del patrimoni històric i cultural de Mallorca i Palma a través de la xarxa, apropant la informació a tothom d’una forma actualitzada, plural i independent.

- Cantaires, músics investigadors, parròquies i temples: Per la conservació a través del temps del cant de la Sibil.la com a bé immaterial de la cultura de Mallorca.

- Regidoria d’Infraestructures de l’Ajuntament de Palma: Per la restauració del pont del carrer Robert Graves (El Terreno). Hem de recordar que la primera intenció era esbucar-lo i va ser la intervenció d’ARCA i veïnats de la zona i la capacitat de rectificar i escoltar del regidor Francisco Donate, qui ha fet possible una restauració molt digna i acurada.

CANDIDATURES AL PREMI NEGRE DE PATRIMONI

- Consorci de la Platja de Palma: Per les intencions de destruir el Patrimoni Etnològic, conservat junt a ses Fontanelles (Cases de Saliners, Cases de Trencadors de Pedra, molins i pedreres antigues) i algunes de les primeres cases d’estiueig de Can Pastilla i s’Arenal.

- Als propietaris del talaiot de s’Avancar: Per la destrucció d’un Bé Catalogat. També consideram correponsables a l’Ajuntament d’Inca i al Consell de Mallorca, per no tenir-lo senyalitzat ni informat degudament.

- Als propietaris de la cel·la 5 de la Cartoixa: Per la destrucció del jardí històric de la cel·la i les obres il·legals de construcció d’una piscina, dins un conjunt de màxima protecció declarat com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

Avui vespre, al sopar de socis i simpatitzants d’ARCA es produirà la votació per tal de triar la candidatura guanyadora de cada premi.

Dia: Avui, dimarts 25 de gener.
Lloc: Restaurant Rodeo Grill. C/ Ramon i Cajal, 16.
Hora: a partir de les 21’00h

Discurs de cloenda

Finalment el president d’ARCA, Pere Ollers, pronunciarà un discurs de valoració sobre la gestió del Patrimoni durant el darrer any. A més de passar revista, ressaltarem una acció positiva i una negativa practicada des de les institucions insulars i que per la seva transcendència mereixen un tractament especial: La menció positiva per part de ARCA la mereix el Consell de Mallorca per la difusió cultural i el treball per a la declaració de la serra de Tramuntana, com a Patrimoni de la Humanitat. La menció negativa la mereixen l’Ajuntament de ses Salines, el Consell de Mallorca i els partits polítics responsables de les dues entitats, per haver destruït el Quarter de Carabiners de sa Colònia de Sant Jordi, demostrant incultura, menyspreu i prepotència per no haver escoltat la veu d’entitats i persones expertes (ARCA, arquitectes, Departament d’Història de la UIB) que descobriren la importància de l’edifici i proposaren alternatives i avantatges d’atracció cultural i turística.