24 de set. 2008

La consellera de Territori, Mª Lluïsa Dubon exposa el seu projecte de declaració com a Patrimoni de la Humanitat per a la serra de Tramuntana

Imatge: La Consellera de Territori Maria Lluïsa Dubon amb Pere Ollers, president d'ARCA a Can Weyler

La consellera de Territori del Consell de Mallorca, Mª Lluïsa Dubon, va pronunciar a dia ahir, una conferència a la nostra seu sobre les passes que ha iniciat el Consell de Mallorca perquè la UNESCO declari la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.

La consellera Dubon va explicar que aquesta declaració suposaria un reconeixement a nivell mundial dels valors patrimonials i naturals de la serra de Tramuntana. A més, aquesta denominació suposaria també fer una passa més per conservar-la i protegir-la.
Ara la feina del Consell de Mallorca, va comentar Mª Lluïsa Dubon, se centra en recollir tota la documentació destinada a aconseguir aquesta declaració. Tot aquest treball s’ha encarregat al Departament de Territori amb la col·laboració d’altres departaments.

La UNESCO assenyala, segons apuntà la consellera en la seva intervenció, que per assolir la declaració de Patrimoni de la Humanitat és necessari la implicació social dels residents de la zona per donar suport al projecte. És per aquesta raó que el Consell de Mallorca vol iniciar una relació estreta amb els ajuntaments, així com amb els agents socials i econòmics dels municipis de la Serra.

En aquest sentit, apuntà la consellera de Territori, des del Consell s’impulsaran un seguit d’activitats divulgatives per donar a conèixer els treballs que la institució insular realitza. Una primera passa és començar un treball de divulgació amb les comunitats educatives dels municipis de la Serra sobre els valors d’aquest espai i el que significa la UNESCO.
La intenció del Consell és treballar conjuntament amb les diferents associacions, entitats i institucions de la Serra per fer realitat aquesta divulgació.

SERRA DE TRAMUNTANA . Paisatge cultural
(Extracte de la presentació feta per la Consellera Dubon devant el Fòrum de Patrimoni)
PAISATGE CULTURAL: Paratge generat a partir de l'equilibrada combinació dels seus elements patrimonials de tipus cultural -etnològics- amb els elements naturals, la qual cosa li confereix un valor d'excepcionalitat com a paisatge cultural.
Per què inscriure la Serra de Tramuntana al Patrimoni Mundial?
La inscripció d'un indret a la llista del Patrimoni mundial representa una contribució molt important per assegurar la preservació dels seus valors patrimonials, alhora que li atorga un reconeixement internacional que pot servir de base per al seu aprofitament turístic sostenible, i per a la seva utilització científica i pedagògica.
Quines oportunitats pot generar aquest projecte?
El prestigi associat a la categoria de Patrimoni Mundial obre moltes portes per a l'aprofitament sostenible de l'espai, entès com aquell que permet treure'n beneficis socials i económics, directes e indirectes, alhora que garanteix la conservació dels seus valors naturals i culturals.
Què representa per a Mallorca i les illes Balears la inscripció de la Serra de Tramuntana en la llista del patrimoni mundial?
Suposa una aposta clara i una contribució fonamental per:
  1. La garantia de la qualitat de vida
  2. La creació d'un nou marc per a les noves generacions
  3. l'increment de l'autoestima i de la cohesió socials
  4. La protecció i revalorizació del patrimoni
  5. La millora de la imatge exterior de Mallorca i de les illes Balears
  6. La coherencia entre imatge i realitat
  7. La bona gestió i el respecte del capital més valuós de Mallorca: el seu paisatge cultural.

JUSTIFICACIÓ DE LA INSCRIPCIÓ

  • Constitueix un exemple excepcional de l'ús del territori tradicional representatiu de la cultura pròpia.
  • Té un gran valor naturalístic i científic per a diverses disciplines científiques: Conté hàbitats naturals importants i representatius per a la conservació de la diversitat biològica, incloent aquells que alberguen espècies amenaçades que gaudeixen d'un excepcional valor des del punt de vista de la ciència y la conservació.
  • Constitueix un àrea de bellesa natural i importància estètica excepcional.
  • Donat el seu caràcter excepcional, resulta imprescindible la preservació enfront de futures actuacions que poguessin deteriorar els seus valors.

La Serra de Tramuntana conté figures de protecció que reconeixen la seva excepcionalitat territorial natural.

Fou declarada PAISATGE PINTORESC pel decret 984/1972

FIGURES DE PROTECCIÓ QUE RECONEIXEN LA SEVA EXCEPCIONALITAT TERRITORIAL, CULTURAL I NATURAL

  • Pla Territorial de Mallorca
  • Llei de Patrimoni de les Illes Balears 1271998
  • Llei d'Espais Naturals 1/1991
  • Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació d'espais de rellevància ambiental (LECO)
  • Decret 28/2006. Declaració de zones d'especial protecció per les aus (ZEPA) a l'àmbit de les Illes Balears
  • Decret 28/2006. Ampliació de la llista de llocs d'importància comunitària (LICS) i declaraci´de zones d'Especial protecció per a les Aus (ZEPAS)
  • Decret 19/2007. Aprovació del pla d'Ordenació dels Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana (PORN)
  • Pla Especial de protecció del Lloc Històric de les Possessions de s'Arxiduc
  • Pla Especial de protecció de conjunts històrics
  • Catàlegs municipals de Protecció del Patrimoni