4 de gen. 2008

Premis Sucre i Carbó d'ARCA

ARCA va instaurar uns premis simbòlics anuals per tal de refrescar la memòria sobre aquelles iniciatives a favor o en contra del Patrimoni Històric que s’han dut a terme durant l’any a l’illa de Mallorca.

Al transcurs d’un sopar celebrat fa uns dies, la votació entre les persones assistents va decidir que el PREMI CARBÓ 2007, era per al BATLE D’ESCORCA, el Sr. Antonio Gómez Pérez, per la seva pretensió de crear un nucli de població intens a la coneguda com a urbanització des Guix. Aquesta iniciativa suposaria un mal irreparable a l’entorn de Lluc, Escorca i la Serra de Tramuntana i no respon a cap interès general que ho pugui justificar.


També, pràcticament per unanimitat es va decidir que el PREMI SUCRE 2007, seria per a la RECUPERACIÓ DEL BALUARD DEL PRÍNCEP, un projecte que venia de molt enrere i encara ha de concloure, però sense dubte és una retrobada amb la fisonomia històrica de Palma.



















LES ALTRES CANDIDATURES

Els primers premis no ens han de fer oblidar les altres candidatures. Altres que optaven al CARBÓ eren: l’Ajuntament de Montuïri per la destrucció de Ses Tres Creus; l’Ajuntament de Felanitx, per no voler conservar l’edifici de sa Torre, antiga caserna de la Guàrdia Civil, per l’estat de conservació del castell de Santueri, per la destrucció d’una timba del segle XIX, per les mesures desproteccionistes del llogaret de Cas Concos i per la no redacció d’un catàleg de béns patrimonials. També cal incloure a Mateu Crespí, ex-regidor d’Urbanisme de Santa Eugènia per la paralització d’un estudi previ per a la declaració de Bé d’Interès Cultural (B.I.C.) amb la categoria de conjunt històric per als llogarets de ses Olleries i ses Coves, on varen prevaleixer els interessos urbanístics i particulars, davant els proteccionistes i comuns.

A les candidatures al premi SUCRE també quedaven recollides: La estàtua de Jafuda Cresques, l’esforç i altruisme dels Amics del Museu Marítim i la restauració del Convent de Sant Bonaventura de Llucmajor.

També volguérem fer un reconeixement explícit a la feina conservacionista i sensible amb el patrimoni que ha desenvolupat durant 30 anys en Miquel Àngel March, com a capdavanter del GOB.